HBOR: Nakon druge aukcije za model A+ kamate 4,27 % i 4,39 %

Bez autora
Mar 07 2011

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) objavila je danas da su na drugu aukciju po modelu A+, na kojoj je bio ponuđen iznos od 100 milijuna kuna, pristigle ponude sedam banaka u iznosu od 208,4 milijuna kuna, a prihvaćene su ponude tih banaka u iznosu 100 milijuna kuna i prosječna kamatna stopa za poduzetnike bit će 4,27 posto i 4,39 posto. Druga aukcija HBOR-a za model A+ održana je u petak, HBOR je i na toj aukciji ponudio kvotu u iznosu 100 milijuna kuna, a banke su i ovaj put zatražile dvostruko veći iznos, sedam je banaka zatražilo kvotu u iznosu 208,4 milijuna kuna. Prihvaćene su ponude svih sedam banaka, s tim da su dvije banke koje su ponudile nižu maržu, pa time i nižu kamatu za poduzetnike - Hypo Alpe-Adria-Bank (HAAB) i Erste & Steiermaerkische Bank (ESB), dobile kvotu koju su i tražile, dok je ostalih pet banaka dobilo oko trećinu zatražene kvote.

HBOR: Nakon druge aukcije za model A+ kamate 4,27 % i 4,39 %Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) objavila je danas da su na drugu aukciju po modelu A+, na kojoj je bio ponuđen iznos od 100 milijuna kuna, pristigle ponude sedam banaka u iznosu od 208,4 milijuna kuna, a prihvaćene su ponude tih banaka u iznosu 100 milijuna kuna i prosječna kamatna stopa za poduzetnike bit će 4,27 posto i 4,39 posto.

Druga aukcija HBOR-a za model A+ održana je u petak, HBOR je i na toj aukciji ponudio kvotu u iznosu 100 milijuna kuna, a banke su i ovaj put zatražile dvostruko veći iznos, sedam je banaka zatražilo kvotu u iznosu 208,4 milijuna kuna, izvijestili su iz HBOR-a. Prihvaćene su ponude svih sedam banaka, s tim da su dvije banke koje su ponudile nižu maržu, pa time i nižu kamatu za poduzetnike - Hypo Alpe-Adria-Bank (HAAB) i Erste & Steiermaerkische Bank (ESB), dobile kvotu koju su i tražile, dok je ostalih pet banaka dobilo oko trećinu zatražene kvote.

HAAB je tražio i dobio kvotu od 25 milijuna kuna, a ESB kvotu od 20 milijuna kuna, a obje te banke imat će ponderiranu kamatnu stopu za krajnje korisnike od 4,27 posto. Pet banaka, koje će nakon druge aukcije poduzetnicima ponuditi kredite za model A+ uz ponderiranu kamatu od 4,39 posto, dobile su manje kvote nego što su tražile - Raiffeisebank Austriji (RBA) odobrena je kvota od 26,9 milijuna kuna (traženo 80 milijuna kuna), Zagrebačkoj banci kvota od 14,5 milijuna kuna (traženo 43 milijuna kuna), Privrednoj banci Zagreb kvota od oko 11,8 milijuna kuna (traženo 35 milijuna kuna), Vaba banci odobrena je kvota od nešto više od milijun kuna (traženo 3 milijuna kuna), a Istarskoj kreditnoj banci Umag kvota od 807,8 tisuća kuna (tražena kvota bila je 2,4 milijuna kuna).

U kreditima po modelu A+ udio HBOR-a je 40 posto, a banaka 60 posto, pa tako i nakon druge aukcije ukupan iznos kredita koji će poduzetnicima po tom modelu biti na raspolaganju iznosi 250 milijuna kuna (100 milijuna kuna HBOR i 150 milijuna kuna banke). Kamatna stopa koju HBOR daje na svoj 40-postotni dio kredita u modelu A+ smanjena je u odnosu na lanjski model A za jedan postotni bod i za model A+ iznosi 2,8 posto (za model A iznosila je 3,8 posto). Krajnja kamata za poduzetnike ovisi o marži koju na svoj 60-postotni udio u kreditu ponude poslovne banke, a banke se za kvote kredita HBOR-a natječu upravo maržom koju nude za svoj udio u kreditu.

Model A+ odnosi se na program kreditiranja za gospodarski oporavak i razvitak, a poduzetnici kredite po tom modelu mogu koristiti za financiranje obrtnih sredstava (uključujući podmirenje obveza prema dobavljačima, financijskim institucijama, državi te drugim vjerovnicima), te za financiranje osnovnih sredstava.

Prva aukcija za model A+ održana je 23. veljače, kvota HBOR-a i za tu je aukciju bila 100 milijuna kuna, a pristiglo je devet ponuda u iznosu od gotovo 212 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik